család cikk

cikkek

2020.01.28. 06:01

A jövő a könyvtárban kezdődik!

A jövő gazdaságának kulcsszereplői azok a fiatalok lesznek, akik ma még az iskolapadban ülnek.

A jelen eszközeivel kell őket a jövő feladataira, kihívásaira felkészíteni, ami minden korban így volt, azonban most a változások a korábbiaknál sokkal markánsabbak, a prognózisok szerint háromból két fiatal olyan munkakört fog betölteni aktív korában, melyek ma még nem is léteznek.

Ezért különösen fontos, hogy a gyerekek és fiatalok - a Z- és Alfa-generáció tagjai - olyan útravalót kapjanak, mely ma már nem a lexikális tudás átadását jelenti, hanem készségek és kompetenciák fejlesztését, a jövőben való boldogulás lehetőségét.

De milyen szerepet tölthetnek be a könyvtárak ebben a feladatban, és hogyan?

Magyarországon évente 2 millióan használjuk ezen intézmények szolgáltatásait, mintegy évi 112 millió alkalommal. Ebben a számban egyre nagyobb súllyal szerepelnek a távoli elérésű szolgáltatások, így többek között a katalógushasználat, az otthonról elérhető hosszabbítás, a távfizetés, vagy éppen az olvasójeggyel online elérhető könyvtári adatbázisok.

A közhiedelemmel szemben pedig egyáltalán nem a nyugdíjasok alkotják a könyvtárhasználók többségét, közel 540 ezer 18 év alatti gyerek és fiatal mellett több mint 1,1 millió aktív korú polgár használja regisztráltan a könyvtárakat.

Az én könyvtáram

A közelmúltban különböző forrásokból számos könyvtár újult meg, nemcsak tereiben, hanem szolgáltatásaiban is. Emellett közel három éve működik a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében Az én könyvtáram program a tanulás támogatására.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fogja össze azt az országos fejlesztést, mely a diákokat és pedagógusokat segíti a tantermen kívüli tanulás támogatásával, az olvasásfejlesztés, a digitális szövegértés, a könyvtárhasználat és információkeresés, szövegértésfejlesztés négyes célkitűzése mentén.

Az én könyvtáram program célja, hogy skandináv mintára a könyvtárak kreatív, ismeretszerzési, kulturális és közösségépítő szintérként legyenek részei a gyerekek és fiatalok mindennapjainak úgy, hogy ezek a tevékenységek mind-mind az olvasás szeretetére hangolják őket.

(X)

2020.02.17. 07:27

Császár: a legkisebb kockázat esetén is vágnak

Bárkiből lehet a jelenlegi helyzetben az a "minden harmadik", aki hasi úton szül. A hegek mögött azonban sokféle megélés, történet húzódhat meg. Fontos beszélni a császármetszés valódi természetéről.
2020.02.10. 06:33

Ha erőszakos a gyerek az iskolában, nem lesz családi pótlék?

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint ez lehet a visszatartó erő. Még nincs konkrét törvényjavaslat, de a kormány ezen a lehetőségen is gondolkozik.

Hirdetés 1

Hirdetés 2

Hirdetés 3